Skoči na vsebino

O nas

Posestvo Bahne, žganjekuha KFI, proizvodnja in prodaja alkohola

Bahnetova pijača – naša zgodba

Danes smo eden največjih pridelovalcev borovničevega likerja v Sloveniji z velikim tržnim deležem. Izdelujemo širok asortiman alkoholnih pijač. Svoje izdelke prodajamo v lastni trgovini, v trgovinah po Sloveniji in jih dobavljamo številnim lokalom. Leta 2018 smo bili uradni dobavitelj olimpijskih igre Pjongčang.

A uspeh in legendarni Bahnetov okus ni prišel kar sam od sebe. Njegove korenine segajo v leto 1976, ko je ustanovitelj podjetja, Franc Tekavec, začel na Rudolfem destilirati sadno žganje. Žganjekuha je bila v njegovi družini prisotna že stoletja, saj je Notranjska bogata z domačimi nasadi jabolk in sliv.

Na posestvu Bahne še vedno hranimo destilacijski kotliček iz leta 1840. Izdelan je iz lončevine.

Naj vam zaupamo dva razloga, zakaj je tako star kotliček lončen.


1. Lončen kotliček je bil cenovno dostopnejši kot litoželezen, bakrenih pa takrat še skoraj ni bilo.
2. Če je kmetijo nepričakovano obiskal dacar, so lahko lončeni kotliček v trenutku uničili.

Seveda zdaj v njem ne kuhamo več žganja. Destiliramo pa še vedno na Notranjskem, v Vidovskih hribih, v vasi Čohovo. Od tu izvira tudi velik del naših surovin. Med drugim na posestvu Bahne rastejo veliki nasadi bezga, malin, robid in zelišč, ki obogatijo našo žganico.

Žganjekuha oz. destilacija žganih alkoholnih pijač Bahne
Bahne degustacija žganih pijač

Polnilnico žganja, lastno trgovino in sedež podjetja KFI d.o.o. imamo v Trzinu. Sladke likerje, grenke likerje in žgane pijače polnimo v klasično embalažo za potrebe gostinstva, za osebno porabo oz. za partnerske trgovine po Sloveniji.

V Trzinu nas na Habatovi 7 A obiščite v trgovinici Bahne, na Čohovem pa se lahko dogovorimo, da vam razkažemo našo destilerijo, za vas pripravimo degustacijo žganih pijač ali pa organiziramo piknik.